Kiina hallitsee nopeasti talouttaan kasvattavien kaupunkien listaa, Euroopasta mukana vain Istanbul ja Budapest

Eniten talouskasvua kerryttävät suurkaupungit sijaitsevat kehittyvissä maissa. Maailman 20:stä nopeimmin arvonlisää ja työllisyyttä kasvattavasta metropolista 12 löytyy Kiinasta, neljä Turkista ja yksi Intiasta. Tämä selviää tänään julkaistusta EVA Analyysista Kasvun keskukset. Analyysin on kirjoittanut Turun yliopiston Brahea-keskuksessa tutkimusjohtajana toimiva professori Tommi Inkinen.

Euroopasta nopean talouskasvun listalle nousevat vain Istanbul ja Budapest, joka on koko Unkarin talous-moottori ja logistisesti etenkin rautatieliikenteen solmukohta. Yksittäisiä nopean kasvun kaupunkeja ovat myös Arabiemiraattien Dubai ja Malesian Kuala Lumpur.

Kiinan nopean kasvun metropoleissa arvonlisäyksen kasvu on noin 7–10 prosenttia ja työllisyyden 1–4 prosenttia. Yleispiirre kaikille nopeimman kasvun metropoleille on suhteellisen vaatimaton arvonlisäyksen taso asukasta kohti, keskimäärin 24 000 Yhdysvaltain dollaria.

Kehittyvien maiden metropoleissa talouskasvu nojaa teollisuuteen, jälkiteollisten maiden kaupungeissa palvelusektoriin. Oleellinen kasvun taustatekijä on tuotannontekijöiden, yleensä koulutetun työvoiman ja toisinaan myös luonnonvarojen, edullinen saatavuus.

Tyypillisesti nopean talouskasvun kaupungissa arvonlisän kasvu on ripeämpää kuin sen emovaltiossa. Vuonna 2014 maailman 300 suurinta metropolialuetta tuottivat lähes puolet koko maailmantalouden arvonlisäyksestä.

Lue analyysi: EVA Analyysi Kasvun keskukset