Me haluamme valita!

Terveydenhuollon valinnanvapaus on kevään kuumin poliittinen kysymys. Mutta mitä kansa sanoo?

45 % suomalaisista kannattaa ja 31 % vastustaa valinnanvapautta, todistaa EVA:n uunituore Arvo- ja asennetutkimus. Valinnanvapauteen asennoituminen vaihtelee lähinnä puoluekannan perusteella. Vankimmin valinnanvapautta kannatetaan hallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan äänestäjien parissa, perussuomalaisia asia jakaa hieman enemmän. Pontevimmin valinnanvapauden torjuvat vasemmistoliittoa äänestävät. Muiden puolueiden äänestäjäryhmissä kannat hajoavat enemmän, ja esimerkiksi vihreitä äänestävien ryhmästä ei löydy selkeää mielipidesuuntaa.

Melko moni (25 %) ei osaa ottaa kantaa valinnanvapauteen. Palveluiden järjestämisen ja tuottamisen hallinnolliset ratkaisut jäävätkin kansalaisille helposti melko etäisiksi ja abstrakteiksi. Vielä selvemmin tämä näkyy suhtautumisessa väitteeseen ”On hyvä, että julkinen terveydenhuolto siirtyy pois kuntien vastuulta maakuntien järjestettäväksi”. Jopa 47 prosenttia vastaajista valitsi kohdan ”vaikea sanoa”, 24 prosenttia oli samaa mieltä ja 29 prosenttia eri mieltä.

Arvo- ja asennetutkimus löytyy kokonaisuudessaan täältä:

Kumous kunnissa