Mentäisiinkö jo asiaan?

Yleisradio on journalistinen ikiliikkuja, joka on alkanut tuottaa runsaasti otsikoita itsestään. Tutkivien toimittajien Jussi Erosen ja Salla Vuorikosken ero oli yhtiölle kiusallinen tapahtuma, mutta vieläkään emme ole päässeet puhumaan asian ytimestä.

Ja asian ydinhän ei ole Ylen johdon persoonallisuus tai yksittäisten palaverien sanamuodot. Asian ydin on: Miten voimme uskottavasti ottaa kantaa Yleisradion journalistisiin laatukriteereihin?

Normaalimaailmassa ihminen äänestäisi lompakollaan. Jos tarjonta ei miellytä, kanava pimenee ja katsoja hakee tietonsa ja hupinsa muualta. Koska poliitikot veivät veronmaksajilta tämän ainoan todellisen valvonnan muodon, meidän on keksittävä seuraavaksi paras vaihtoehto.

Varmuutta ihminen ei koskaan saa, kuten kirjailija sanoo, hän voi vain vakuuttua.

Minä en vakuutu Yleisradion myötämielisen hallituksen kyvystä seurata asiaa. Hallintoneuvoston en luota senkään vertaa, koska maailma ei juuri tunne tapauksia, joissa valvottava (poliitikko poliitikkona) ja valvoja (poliitikko hallintoneuvoston jäsenenä) voisivat olla samoja ihmisiä ilman henkisen korruptoitumisen vaaraa.

Siksi olen ehdottanut itsenäisen, ulkopuolisen, monipuolisen avoimella haulla täytettävän asiantuntijaelimen perustamista valvomaan Yleisradion laatukriteerien laatimista ja toteutumista. Samalla tämä elin voisi pitää silmällä sitä, että Yle ei ohimennessään tuota markkinahäiriöitä. Ei ihan pikku asia sekään.

Markkinoiden näkökulmasta Yle on norsu posliinikaupassa. Tosin sen aiheuttamat vahingot ovat suhteellisen vähäisiä, mutta vain siksi, että muun median loppuunmyynti on tyhjentänyt hyllyjä.

Tänään aamulla Jälkiviisas-kollegani Ville Blåfield huomautti, että tällainen järjestely ei ole hyvä koska Yleisradio ei voi siirtää journalistista päätösvaltaa talon ulkopuolelle. Ei voi eikä pidäkään. Journalistiset päätökset tekee aina vain Yle itse, mutta nämä päätökset voivat olla myöhemmin tarkasteltuna laadultaan hyviä tai huonoja. Ja tämä arvio ei voi jäädä sen itsensä varaan.

Keneltä muulta hyväksyisitte oman arvion selvitykseksi julkisten varojen käytöstä?

Aina kun olen ehdottanut tällaista järjestelyä, Yleisradiossa siihen on suhtauduttu hyväntuulisen huvittuneesti, kuten turakaisten ideoihin yleensä suhtaudutaan. Mutta juuri nyt tällaisen riippumattoman asiantuntijaelimen lausunnot, johon kaikki olisivat valmiit sitoutumaan, olisivat Ylelle enemmän kuin arvokkaita.

Ylen hallitus voisi olla tämä elin, mutta sitä roolia se ei ole ottanut. Hallintoneuvosto antaa eduskunnalle kertomuksen Ylen toiminnasta. Se on kokoelma ohjelmatilastoja, vakuutteluja ja ilmapiiritutkimuksia. Ylellä on eettinen ohjeisto (”ole puolueeton”), mutta se on eri asia kuin kriteerit tehdyn journalismin laadulle. Silloin puhumme näkökulmien moninaisuudesta, aatteellisesta diversiteetistä, tasapuolisuudesta, sekä tendenssijournalismin ja yksisilmäisesti valittujen faktojen torjunnasta.

Ehdotukseni motiivina ei ole epäluulo, vihamielisyys tai kostonhimoisen kaupallisen median toimeksianto, vaan halu parantaa julkisen palvelun uskottavuutta. Jotta Yle-veron maksajat kuulisivat asiasta muitakin lausuntoja kuin nykyiset kaksi perusversiota – ”Yle on luotettava tiedontuottaja” ja ”Yle on tukahduttava rautasaapas”.

Yleisradiossa toimii journalististen standardien ja etiikan päällikkö. Hän antoi tällä viikolla omille välineilleen lausunnon, jonka mukaan Ylegate pitää käydä tarkkaan läpi. Hyvä.

Hän lisäsi kuitenkin saman tien, ettei usko että Yleen kohdistuneissa syytöksissä on mitään perää. Ei hyvä.

Seuraavaksi Yle voisi palkata loogisen päällikön, joka voisi opastaa eettistä kollegaansa. Jos eettisen lausunnon jälkiosa kaataa sen alkuosan, lausunnon arvo on kuin reikäisen kumisaappaan. Se ei täytä perustehtäväänsä.

Tässä vielä yksi todellinen happotesti Ylen eettisyydelle. Journalistien kansainvälinen järjestö Reporters sans frontières julkaisi sivuillaan kaksi näkyvää päivitystä, joiden mukaan se seuraa ”syvästi huolestuneena” Ylen tapauksen käsittelyä ja etenemistä. Satuitteko huomaamaan julkaisiko normaalisti valpas Yle tästä uutisen? Jos julkaisi, nukun ensi yönä hiukan paremmin.

Julkinen sana on EVAn johtaja Matti Apusen blogi. Blogi julkaistaan EVAn verkkosivuilla www.eva.fi.