Robotit myllertävät työmarkkinat – Muutos vaatii työntekoon kannustavaa sosiaaliturvaa

Robotisoitumisen yhteiskunnalliset uhkakuvat voidaan välttää, jos työnteko on joka tilanteessa kannattavaa. Kaikki työ – tilapäinen, lyhytaikainen, osa-aikainen, vakinainen – on arvokasta, eikä mitään työnteon muotoa ole syytä suosia toisen kustannuksella. Näin kirjoittavat tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, tutkijatohtori Lauri Tähtinen ja startup-yrittäjä Antti Törmänen artikkelissaan Epilogi: Kaikki työ on arvokasta.

Tulevaisuudessa osa työllisistä saa toimeentulonsa sosiaaliturvan ja ansioturvan yhdistelmästä. Sosiaaliturvaa tarvitaan tarjoamaan turvaverkko työmarkkinoilla heikommin pärjääville, mutta se pitää korjata työntekoa paremmin tukevaksi.

Puhtaisiin perustulomalleihin sisältyy kannustinongelmia. Matalapalkkatuki kannustaisi paremmin osallistumaan työmarkkinoille. Esimerkiksi Yhdysvaltalainen EITC-palkkatuki edistää liikkuvuutta työmarkkinoilla, koska se maksetaan suoraan työntekijälle. Tällainen ansiotulon verohyvitykseen perustuva järjestelmä kannattaisi yhdistää kohtuullisen alhaisiin vähimmäispalkkioihin.

Työnverotuksen laskeminen tukee työn kysyntää ja tarjontaa. Esimerkiksi tasaveromalli toimisi vahvana kannustimena oman osaamisen ja tuottavuuden kehittämiseen.

Lue lisää Epilogi: Kaikki työ on arvokasta. Artikkeli on julkaistu EVA Raportissa Robotit töihin: Koneet tulivat – mitä tapahtuu työpaikoilla?.

Epilogi Kaikki työ on arvokasta