Robotisoituminen ei johda työn loppumiseen – Tapahtuu uusi työnjako

Robotisoituminen ei johda massatyöttömyyteen, kirjoittaa tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen artikkelissaan Uusi työnjako. Tuoreen tutkimuksen mukaan automatisoituminen uhkaa Suomessa 20 vuoden kuluessa suurella todennäköisyydellä noin seitsemää prosenttia nykyisistä työpaikoista.

Suomen luku jää useita muita OECD-maita alhaisemmaksi, sillä tuotannossamme hyödynnetään jo tänään verrattain paljon automatisointia ja työvoimamme on korkeasti koulutettua.

Työtehtävät kuitenkin jaetaan uudelleen, kun robotit syrjäyttävät ihmiset rutiinitöistä. Lähes kaikkien ammattien sisältö muuttuu, kun osan tehtävistä tekee robotti ja loput ihminen.

Robotisoituminen synnyttää ihmiselle täysin uusia töitä, joita voi olla vaikea kuvitella. Ihmisen työn valtteina ovat kyky ongelmanratkaisuun ja monimutkaiseen viestintään.

Vaikka robotit olisivat kaikessa ihmistä parempia, ihmistyöllä on suhteellinen etu joissakin tehtävissä. Ihmisen työpanosta ei kannata jättää käyttämättä, koska se alentaisi kokonaistuotantoa.

Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhasen artikkeli Uusi työnjako – viisi syytä, miksi robotisoituminen ei johda työn loppumiseen on julkaistu EVA Raportissa Robotit töihin: Koneet tulivat – mitä tapahtuu työpaikoilla?

Uusi työnjako

Uusi työnjako_graafi