EVA Analyysi: Terveyskapina kytee – Suomalaiset ovat tyytymättömiä terveydenhuoltoon ja vaativat valinnanvapautta

Suomalaiset ovat tyytymättömiä nykyiseen terveydenhuoltojärjestelmään. 49 prosenttia kansasta moittii, että lääkärin vastaanotolle pääsee kunnan terveyskeskuksessa liian hitaasti. 59 prosenttia suomalaisista pitää leikkausten ja muun erikoissairaanhoidon jonotusaikoja liian pitkinä. Suomalaisten mielestä terveydenhuoltoa pitäisi kehittää lisäämällä valinnanvapautta, selviää EVAn Terveyskapina kytee -analyysista. Analyysin on kirjoittanut EVAn projektipäällikkö Siina Repo.

60 prosenttia kansasta haluaa itse valita hoitopaikkansa vapaasti kunnallisista terveyskeskuksista tai yksityisiltä lääkäriasemilta. Perussuomalaisia ja kokoomusta äänestävistä jopa 72 prosenttia kannattaa valinnanvapaus-malliin siirtymistä. Valinnanvapaus saa tukea myös muilta puolueilta.

Suomalaisista aiempaa useampi on alkanut epäillä onko hyvinvointivaltio hintansa arvoinen. Noin 70 prosenttia kansasta arvioi, että hyvinvointivaltio on aina hintansa arvoinen, kun vuonna 2000 luku oli 85 prosenttia. Terveydenhuoltoa arvostellaan myös siitä, että palveluissa ei huomioida riittävästi asiakkaiden mielipiteitä. Lisäksi kansa arvioi, että tasa-arvoisuus ei toteudu terveydenhuollon palveluissa.

Tyytymättömimpiä terveydenhuoltojärjestelmään ovat palveluiden suurkuluttajat eli ne, joilla on eniten ongelmia terveytensä kanssa.

Enemmistö suomalaisista arvioi, että alkoholiongelmia hyssytellään työpaikoilla ja laajemminkin yhteiskunnassamme. Väittämän allekirjoittaa 58 prosenttia suomalaisista. Kuitenkin peräti 87 prosenttia katsoo, että alkoholin saatavuuden tai mainonnan rajoittaminen ei korjaa Suomen alkoholiongelmia.

Kysely terveydenhuollosta ja alkoholiin suhtautumisesta tehtiin osana EVAn vuoden 2015 Arvo- ja asennetutkimusta. Tutkimuksen muut tulokset on raportoitu tutkimusraportissa Ken on maassa jämäkin? Tulokset perustuvat 2 056 henkilön antamiin vastauksiin.

Terveyskapina kytee

Lue myös:

EVAn Arvo- ja asennetutkimus 2015: Ken on maassa jämäkin?
Suomalaisten veroasenteet 2015
Suomalaisten asenteet liittyen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan 2015
Suomalaisten työelämäasenteet 2015