EVAn Pieni vaalisarja

Voidaanko verotuksella tukea kasvua? Mistä Suomi saisi lisää työvoimaa? Miten taataan kuntapalvelut tulevaisuudessakin? Miten ylläpidetään Suomen innovaatiokyvykkyyttä?
EVAn Pieni vaalisarja kattaa nämä teemat ja tarjoaa ratkaisut niiden hoitamiseen. Lisäksi EVAn Arvo- ja asennetutkimus kartoitti kansan näkemykset tulevan halllituksen työlistasta.

Yhdeksän keinoa korjata yliopistot

Suomen tieteen ja tutkimuksen taso on 2010-luvulla rapautunut. Etenkin innovaatiokyvykkyydessä Suomi on menettänyt asemiaan kilpailijamaihin verrattuna.
Tieteen ja tutkimuksen tason nostaminen vaatii kansallista yliopistosektorin kokonaissuunnitelmaa. Yliopistokenttää on keskitettävä, yliopistojen ainevalikoimien uudistumista nopeutettava ja eri opiskelutasoja selkiytettävä. Opetusta antavien ja tutkimusta tekevien yliopistoyksiköiden määrä pitäisi puolittaa nykyisestä noin 140 yksikköön, ehdottavat Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoki ja Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Lue EVA Analyysi: Innovaatioiden perusta murenee – Yhdeksän ehdotusta yliopistojärjestelmän korjaamiseksi

Vaalikansan mielipiteet

Millaisen pääministerin Suomi tarvitsee? Näin vastaavat suomalaiset:

Jos ratkaisevaa on talouden osaaminen ja korjaaminen, valinta on keskustan Juha Sipilä. Jos pääministerin tehtävää katsotaan ulkosuhteiden hoidon kautta, kokoomuksen Alexander Stubb on ykkönen. Ja jos tarkastelukulmaksi otetaan suomalaisten arki, suosituin on perussuomalaisten Timo Soini. Myös SDP:n Antti Rinne saa kannatusta tällä ulottuvuudella, selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Seuraavan halllituksen asialistan kärkeen suomalaiset nostaisivat työllisyyden hoidon ja valtion velkaantumisen pysäyttämisen. Lisäksi EVAn Arvo- ja asennetutkimus kertoo kansan näkemykset työelämästä, verotuksesta ja maamme turvallisuudesta.

Lue EVAn Arvo- ja asennetutkimus Ken on maassa jämäkin?
Tutustu myös Arvo- ja asennetutkimusten tietokantaan EVAn Arvopankkiin.

Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia

Suomi tarvitsee vuosittain 34 000 nettomaahanmuuttajaa, jotta työvoima ei lähivuosikymmeninä supistuisi. Viime 25 vuoden aikana väestö on kasvanut yli puolella miljoonalla henkilöllä, mutta työllisten määrä vain noin 2 000 henkilöllä.

Vuotuisen maahanmuuton pitäisi miltei kaksinkertaistua nykyiseltä noin 18 000 maahanmuuttajan tasolta. Maahanmuuttoa lisäämällä voidaan kasvattaa työikäisen väestön määrää ja tavoitella kestävää 75 prosentin työllisyysastetta, kirjoittavat tutkija Pekka Myrskylä ja Tilastokeskuksen yliaktuaari Topias Pyykkönen.

EVA Faktaan Kuka Suomessa tekee työt? on koottu tärkeimmät työllisyyden ja työttömyyden tunnusluvut sekä työvoiman kehitystrendit 1980-luvun lopulta nykypäivään. Tilastopaketista selviää, miten työikäisten määrä on kehittynyt, paljonko työttömiä on ja kuinka todennäköisesti he työllistyvät.

Lue EVA Analyysi: Tulevaisuuden tekijät – Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa
Katso video: Mitä vastaavat poliitikot – tarvitsemmeko maahanmuuttoa?
Tutustu myös EVA Faktaan Kuka Suomessa tekee työt?

Piirikuntamalli palvelujen järjestämiseen

Suomi on ainoa länsimaa, jossa ei ole kuntien ja valtion välistä piirikuntatasoa. Suomessa on uskottu liikaa siihen, että optimaalinen rakenne kuntapalveluiden järjestämiseen voidaan saavuttaa pelkästään kuntaliitoksilla ja kuntien yhteistoiminnalla.

Piirikunnalla olisi nykykuntia paremmat eväät järjestää seudullista suunnittelua ja isoa mittakaavaa edellyttävät palvelut, mutta sillä olisi myös paikallinen näkemys asioista. Analyysin ovat kirjoittaneet liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, asianajaja Mika Pohjonen ja EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Lue EVA Analyysi: Uudistusten umpikuja – Kolme syytä, miksi kuntareformit epäonnistuvat

Neutraali malli osinko- ja pääomatuloverotukseen

Monimutkaiseksi rapautunut osinko- ja pääomatuloverojärjestelmä pitäisi uudistaa rakenteeltaan yhdenmukaiseksi. Nykyjärjestelmä sisältää lukuisia yritystoiminnan kasvun esteitä ja kohtelee epäneutraalisti erilaisia liiketoimintamalleja, rahoitusmuotoja ja sijoituskohteita.

Pääomatuloverotuksessa pitäisi siirtyä suhteelliseen verokantaan. Nykyinen progressiivinen pääomatuloverotus lisää verosuunnittelua ja pääomapakoa, eikä sen avulla kerätä verotuottojakaan tehokkaasti, arvioi oikeutieteen tohtori Janne Juusela.

Lue EVA Analyysi: Kasvun prosentit – Näin korjaamme osinko- ja pääomatuloverotuksen

Katso videot: Janne Juusela esittelee neutraalin veromallin ja Valtiovarainministeri Antti Rinne kommentoi veromallia

Katso myös EVAn pääministeritentti

Miten suurten puolueiden puheenjohtajat suhtautuvat Natoon? Miten tuleva pääministeri kohentaisi Suomen kilpailukykyä? Ja miten verotusta pitäisi seuraavalla hallituskaudella muuttaa?
Muun muassa näihin kysymyksiin vastasivat kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä EVAn Suuressa Pääministerikeskustelussa Helsingin Pörssitalolla 3. helmikuuta. Keskustelun puheenjohtajana toimi EVAn hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.
Katso videot: