EVA Arvio: Suoran demokratian sudenkuopat

Suorademokraattiset liikkeet, kuten Occupy ja anarkistit, vastustavat edustuksellista demokratiaa. Suora demokratia houkuttaa etenkin nuoria, jotka jättävät äänestämättä. Nuorten ensimmäisiin äänestyskokemuksiin pitäisi kiinnittää huomiota esimerkiksi tekemällä äänestämisestä osa opetussuunnitelmaa, kirjoittaa valtiotieteen kandidaatti Vili Lähteenoja EVA Arviossaan ”Suoran demokratian sudenkuopat”.

EVA Arvio tarkastelee suorademokraattisia liikkeitä nuorten poliittisen aktiivisuuden näkäkulmasta. Painopiste on valittu siksi, että parlamentaarista osallistumisastetta voidaan kohentaa merkittävästi vain vaikuttamalla nuoriin äänestäjiin.

Nuorten äänestysaktiivisuus on laskenut tasaisesti jo yli puoli vuosisataa. Tarvitsemme toimenpiteitä, jotta edustuksellinen demokraattinen järjestelmämme vahvistuisi. Arvion mukaan nuorten äänestysaktiivisuus voisi esimerkiksi nousta, jos äänestysikä laskettaisiin 15 vuoteen tai nostettaisiin lähemmäs 25 vuotta.

Suoran demokratian sudenkuopat

Valtiotieteen kandidaatti Vili Lähteenoja toimi EVAssa harjoittelijana syksyllä 2014.

EVAn verkkosivuilla julkaistavat EVA Arviot esittelevät ajankohtaisia ideoita, keskustelunaiheita, henkilöitä ja teoksia.