EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen ennakkotieto: Nato-kannat muuttuneet myönteisemmiksi

Suomalaiset suhtautuvat maamme mahdolliseen Nato-jäsenyyteen aiempaa myönteisemmin. Näin kertoo tänään julkistettu ennakkotieto EVAn vuoden 2015 Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Suomalaiset ovat perinteisesti asennoituneet sotilaalliseen liittoutumiseen torjuvasti. Asenteissa on viimeisen vuoden aikana tapahtunut reilu, kahdeksan prosenttiyksikön kokoinen siirtymä kohti myönteisempiä Nato-kantoja.

Nyt joka neljäs suomalainen (26%) katsoo, että Suomen tulisi liittyä Natoon. Paljon suurempi joukko, neljä kymmenestä (43%) vastustaa edelleen mahdollista jäsenyyttä. Kannastaan epävarmojen osuus on suuri, peräti kolmannes (32%).

Pidemmällä aikavälillä suomalaisten voimakas Nato-vastaisuus on vähentynyt selvästi. Vuoden 2012 presidentinvaalien jälkeisenä aikana Nato-jäsenyyteen kielteisesti suhtautuvien osuus on vähentynyt yhteensä 22 prosenttiyksikköä. Tämänkertainen tulos on Nato-myönteisin sitten vuoden 1998.

EVA on seurannut suomalaisten Nato-kannatusta osana arvo- ja asennetukimustaan säännöllisesti jo parinkymmenen vuoden ajan.

Tulos on ennakkotieto EVAn vuoden 2015 arvo- ja asennetutkimuksesta. Tänä vuonna kyselyyn vastasi 9.–22.1.2015 välisenä aikana yhteensä 2056 henkilöä. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelilla. Tuloksen virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

EVAn vuoden 2015 Arvo- ja asennetutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan maaliskuussa.

NATO-1

Katso, kuinka pääministeriehdokkaat Alexanders Stubb (kok), Antti Rinne (sd) ja Juha Sipilä (kesk) kommentoivat Nato-kannatusta sekä sitä, missä vaiheessa Nato-option lakkaa olemasta pelkkä teoreettinen optio ja jäsenyyshakemusta ryhdytään mahdollisesti valmistelemaan.

LINKKI VIDEOON