EVA Raportti: Euroopan parhaat reseptit – 14 testattua rakenneuudistusta

Miten Viro on onnistunut pitämään velkataakkansa kurissa? Millä keinolla Espanja on kääntänyt vientinsä ennätysvireeseen? Miten on mahdollista, että Ruotsissa ja Tanskassa eläkejärjestelmä on onnistuttu uudistamaan, mutta ei vielä Suomessa? Toimittaja Raine Tiessalon kirjoittama EVA Raportti Euroopan parhaat reseptit esittelee 14 toimivaksi todistettua rakenneuudistusta eri puolilta Eurooppaa.

Viro käyttää velkajarrua

Raportti kertoo, että Viro hillitsee valtionvelkaansa velkajarrulla. Viron lainsäädäntöön on kirjattu velkasääntö, joka estää velkasuhteen kasvamisen yli tietyn rajan. Velkajarrun ansiosta Viron velkaantuminen on kirkkaasti euroalueen matalinta.

Myös Sveitsissä on käytössä velkajarru. Sveitsin mallin idea on yksinkertainen: suhdannekorjatut menot eivät saa ylittää tuloja, vaikka taloudessa menisi kurjasti.

Raportin mukaan velkajarru estää mekaanisen velkaantumisen tilanteessa, jossa puolueet eivät pääse yhteisymmärrykseen leikkauksista. Jarru estää liiallisen elvytyksen sekä torjuu tehokkaasti poliitikkojen houkutukset kasvattaa velkaa vaalilupausten toteuttamiseksi.

Euroopan maita yhdistää samat ongelmat

Suomi kamppailee monista Euroopan maista tuttujen ongelmien kanssa. Julkiset menot paisuvat, vienti ei vedä ja eläkepommi uhkaa. Sillä aikaa, kun Suomessa uudistuksia vielä pohditaan ja valmistellaan, ovat monet maat jo ratkaisseet ongelmiaan. Meidän olisi järkevää ottaa opiksi vertailukelpoisten talouksien ratkaisuista ja soveltaa parhaita käytäntöjä päätöksenteossa.

Tiessalon raportin esimerkkireformit on poimittu aloilta, jotka ovat Suomessakin kovien paineiden alla: julkinen talous, kilpailukyky, eläkejärjestelmä, terveydenhuolto, koulutus ja työmarkkinat.

Raportti muun muassa kertoo, että Hollannin Euroopan parhaaksi arvioitu terveydenhuoltojärjestelmä pohjaa yksityisiin vakuutuksiin sekä julkisen vallan ja yksityisen sektorin tiiviiseen yhteistyöhön.

Raportti esittelee myös, että Tanska pitää eläkejärjestelmänsä menot hallinnassa eläkeiän joustolla, joka on sidottu eliniänodotteeseen. Ruotsin järjestelmässä taas ansioeläkkeelle on automaattinen korjain, joka nostaa tai laskee eläkkeen tasoa riippuen eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyydestä ja eliniänodotteesta.

Euroopan parhaat reseptit

EVAn johtaja Matti Apunen haastatteli raportin kirjoittajaa, toimittaja Raine Tiessaloa raportin julkaisutilaisuudessa Kämpin Peilisalissa.

EVAn johtaja Matti Apunen haastatteli raportin kirjoittajaa, toimittaja Raine Tiessaloa raportin julkaisutilaisuudessa Kämpin Peilisalissa.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka kommentoi Tiessalon raporttia julkaisutilaisuudessa.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka kommentoi Tiessalon raporttia julkaisutilaisuudessa.

Julkaisutilaisuuden keskusteluun osallistuivat Matti Apusen johdolla Eurooppa-ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka, toimittaja Raine Tiessalo sekä ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Julkaisutilaisuuden keskusteluun osallistuivat Matti Apusen johdolla Eurooppa-ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka, toimittaja Raine Tiessalo sekä ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Raportin julkaisutilaisuudessa Euroopan parhaista esimerkeistä olivat keskustelemassa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka, toimittaja Raine Tiessalo sekä ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Raportin julkaisutilaisuudessa Euroopan parhaista esimerkeistä olivat keskustelemassa Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka, toimittaja Raine Tiessalo sekä ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

EVA Raportin Euroopan parhaat reseptit julkaisutilaisuus 20.8.2014.

EVA Raportin Euroopan parhaat reseptit julkaisutilaisuus 20.8.2014.