EVA Analyysi: Työlle ahneet – Suomalaiset arvostavat ahkeruutta, mutta ovat huonoja jakamaan

Suomalaiset määrittelevät itsensä työkeskeisiksi, kun heiltä kysytään millaisia suomalaiset ovat. Jopa 84 prosenttia kansasta pitää suomalaisia ahkerina ja 77 prosenttia työtä arvostavina. Myös niin sanottujen X-, Y- ja Z-sukupolvien asenteet ovat hyvin työkeskeisiä, selviää tänään julkaistusta EVA Analyysista ”Työlle ahneet”. Analyysin on kirjoittanut EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto. Tiedot on kerätty osana EVAn Arvo- ja asennetutkimusta.

Tulosten mukaan suomalaisten yhteen hiileen puhaltaminen on myytti. Vain 43 prosenttia kansasta pitää yhteistyöhenkisyyttä suomalaisille ominaisena.

”Vielä harvempi määrittelee anteliaisuuden ja hyväntekeväisyyden suomalaisille ominaiseksi. On kuvaavaa, että ahneus on suomalaiselle anteliaisuutta tyypillisempää”, Haavisto toteaa.

Ahkeruuden lisäksi suomalaisten omakuvaan kuuluvat rehellisyys, isänmaallisuus ja oikeudenmukaisuus. Samalla me olemme melko konservatiivisia. Suvaitseva suhtautuminen johonkin uuteen tai erilaiseen ei ole meille luontevaa.

Myös sisua ja kateutta pidetään suomalaisille ominaisina. Suomalainen luottaa toiseen suomalaiseen, mutta ei itseensä. Ehkä juuri siksi rohkeus ja riskinottokyky eivät ole suomalaisille ominaisia.

EVAn Arvo- ja asennetutkimus paljastaa

Suomalaisten hyveitä ja paheita kartoitettiin osana EVAn Arvo- ja asennetutkimusta, johon vastasi tammikuussa yli 2000 henkilöä. Vastaava tutkimus toteutettiin 20 vuotta sitten.

Käsitykset suomalaisuudesta ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet myönteisimmiksi. Yleisesti hyvinä pidetyt piirteet, kuten lainkuuliaisuus ja suvaitsevaisuus, ovat vahvistuneet. Välinpitämättömyyden ja ahneuden kaltaiset kielteiset piirteet taas ovat heikentyneet tai vahvistuneet vain vähän.

Tyolle ahneet

EVA on tutkinut suomalaisten arvoja ja asenteita säännölliseti vuodesta 1984. Kaikki tutkimustulokset on koottu EVAn Arvopankkiin.