EVA Arvio: Mitä Piketty todella sanoi?

Ranskalaisen Thomas Pikettyn ”Capital in the 21st century” on talousfilosifinen myyntimenestys. Suomeen kirjasta ovat rantautuneet vain havainto siitä, että tuloeroissa oltaisiin palaamassa 1800-luvulle sekä ehdotus rikkaiden verottamisesta. Piketty ehdottaa globaalia varallisuusveroa, mutta pitää itsekin ehdotustaan lähinnä hyödyllisenä utopiana. Analyysina ja tilannekuvana Pikettyn teos on vaikuttava, mutta hänen ratkaisunsa ovat toiveikkaita ja huteria, arvioi Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Paul Lillrank EVA Arviossaan ”Mitä Piketty todella sanoi?”.

Thomas Pikettyn tutkimuksen pääteesi on, että tuloerot syntyvät, koska pääomalla on tapimus kasvaa nopeammin kuink kansantulo.

Kirjaa on pidetty vasemmiston erävoittona tulonjakokeskustelussa, vaikka Piketty ei ole vasemmistolainen moraalifilosofi. Pikettystä eivät saa tukijaa sen enempää oikeistolaisetkaan, eivätkä degrowth-apostolit saati euroskeptikot.

Hyvinvointivaltion kasvattajat vannovat Pikettyn nimeen, vaikka Pikettyn mielestä hyvinvointivaltio on turvonnut jo tarpeeksi. Piketty kertoo, että ei ole olemassa vippaskonstia, jolla rikkaiden rahat jaettaisiin, mutta kaikki muu jäisi ennalleen.

Lue professori Paul Lillrankin arvio siitä, mitä Piketty todella sanoi.

EVAn verkkosivuilla julkaistavat EVA Arviot esittelevät ajankohtaisia ideoita, keskustelunaiheita, henkilöitä ja teoksia.

Mitä Piketty todella sanoi