EVA Pamfletti: Oikea palkka – Kymmenen totuutta tuloeroista

Elämme yhteiskunnassa, jossa tuloerot kasvavat. Tuloeroja pyritään selittämään ahneudella tai väärillä poliittisilla päätöksillä, mutta todellisuudessa niitä synnyttävät monet yleisesti hyväksytyt asiat kuten osaaminen. Filosofian tohtori Lauri Tähtisen ja konsultti Antti Törmäsen pamfletti analysoi tuottavuuden vaikutusta palkkoihin. Työväestä noin 15-20 prosenttia on kasvattanut tulojaan. He ovat osaajia, jotka tiedoillaan ja taidoillaan nostavat yritysten tuottavuutta ja joiden osaamisesta yritykset ovat valmiita maksamaan.

Pamfletti esittää, että tuloerojen kehityksestä on syytä olla huolissaan, sillä pahimmillaan yhteiskunnallinen eheys on vaarassa rapautua. Oikeita toimia tulojen tasaamiseksi eivät kuitenkaan ole verotuksen kiristäminen tai osaajien syyllistäminen.

Kumman asetamme etusijalle, osaamisen yhteiskunnan ja sen tuottamat tuloerot, vai hinnalla millä hyvänsä tasatun tulonjaon?

Oikea palkka

Oikea palkka

Pamfletin julkaisutilaisuuden keskusteluun Virgin Oilissa osallistuivat Matti Apusen johdolla kirjoittajat Lauri Tähtinen ja Antti Törmänen sekä toimittaja Tuomas Enbuske, tutkija Niku Määttänen sekä toimittaja ja teatteriohjaaja Susanna Kuparinen.

Kuvassa EVA:n tilaisuus. EVA. EVA Pamfletin Kuvassa EVA:n tilaisuus. EVA. EVA Pamfletin Kuvassa EVA:n tilaisuus. EVA. EVA Pamfletin