EVA Raportti: Politiikan sekahaku – Mitkä asiat yhdistävät ja erottavat puolueita?

Ruuhka poliittisessa keskustassa on tällä vaalikaudella kasvanut, vaikka samalla kannattajakuntien äärilaidat ovat loitonneet toisistaan. Keskustan ja SDP:n äänestäjät ovat lähellä toisiaan ja lähimpinä väestön keskimääräistä ajattelutapaa. Vasemmistoliiton ja kokoomuksen kannattajat ovat siirtyneet loitommalle keskivertoäänestäjästä. Tämä selviää tänään julkaistusta EVA Raportista ”Politiikan sekahaku – Mitkä asiat yhdistävät ja erottavat puolueita?”.

Raportista selviää myös, että perussuomalaisten kannattajien mielipiteet ovat lähestyneet porvaripuolueiden kannattajaryhmiä.

Viime eduskuntavaaleissa siirryttiin kolmen suuren puolueen aikakaudesta neljän keskisuuren puolueen aikaan. Politiikan tutkija Ville Pernaan mukaan vanhentuneen kaksi suurta ja pienpuolueet -kaavan sijaan seuraava hallitus rakennetaan todennäköisesti kolmen keskisuuren puolueen varaan.

Pernaa arvioi raportissa, että luontevia pohjavaihtoehtoja seuraavalle kolmen keskisuuren puolueen hallitukselle on kaksi: SDP:n, keskustan ja kokoomuksen ”suuri koalitio” tai keskustan, SDP:n ja perussuomalaisten ”säilyttäjien” hallitus.

EVA Raportti selvittää myös, miten näkemykset tuloero- ja maahanmuuttokysymyksissä jakavat äänestäjiä Pohjoismaissa. Tutkimuksen mukaan suomalaisilla on poikkeuksellinen intohimo tasa-arvoon. Maassamme vaaditaan tuloerojen tasaamista voimakkaammin kuin muissa maltillisten tuloerojen maissa. Maahanmuuttoasenteiltaan suomalaiset ovat eurooppalaista keskiarvoa, mutta kriittisempiä kuin muut pohjoismaalaiset.

Raportin ovat kirjoittaneet johtaja Matti Apunen (EVA), tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto (EVA), tutkijatohtori Johanna Kallio, tutkija Pentti Kiljunen, tutkimusprofessori Olli Kangas (KELA), johtava tutkija Mikko Niemelä (KELA) sekä politiikan tutkija Ville Pernaa.

Lue tästä EVA Raportti Politiikan sekahaku

Raportin osio ”Intohimo tasa-arvoon” erillisenä pdf:nä: Intohimo tasa-arvoon

Lisätietoa ”Intohimo tasa-arvoon” -tutkimuksesta: Metodiliite

Raportin julkaisutilaisuuden keskusteluun osallistuivat eduskuntaryhmien puheenjohtajat Jouni Backman (sd), Petteri Orpo (kok), ja Kimmo Tiilikainen (kesk) sekä kansanedustaja, 1. varapuheenjohtaja Jussi Niinistö (ps).

Kuvassa EVA:n raportin Politiikan Sekahaku julkistaminen Rake- salissa. Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA. Kuvassa puhumassa politiikan tutkija Ville Pernaa. Pöydän äärellä Kimmo Tiilikainen (vas) ja Petteri Orpo sekä Jouni Backman ja Jussi Niinistö. Helsinki 25. Syyskuu 2013. COM.PIC / MAURI RATILAINENKuvassa EVA:n raportin Politiikan Sekahaku julkistaminen Rake- salissa. Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA. Tilaisuutta johti matti Apunen. Pöydän äärellä Kimmo Tiilikainen (vas) ja Petteri Orpo sekä Jouni Backman ja Jussi Niinistö. Helsinki 25. Syyskuu 2013. COM.PIC / MAURI RATILAINENKuvassa EVA:n raportin Politiikan Sekahaku julkistaminen Rake- salissa. Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA. Tilaisuutta johti matti Apunen. Pöydän äärellä Kimmo Tiilikainen (vas) ja Petteri Orpo sekä Jouni Backman ja Jussi Niinistö. Helsinki 25. Syyskuu 2013. COM.PIC / MAURI RATILAINENKuvassa EVA:n raportin Politiikan Sekahaku julkistaminen Rake- salissa. Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA. Tilaisuutta johti matti Apunen. Pöydän äärellä Kimmo Tiilikainen (vas) ja Petteri Orpo sekä Jouni Backman ja Jussi Niinistö. Helsinki 25. Syyskuu 2013. COM.PIC / MAURI RATILAINENKuvassa EVA:n raportin Politiikan Sekahaku julkistaminen Rake- salissa. Elinkeinoelämän valtuuskunta. EVA. Tilaisuutta johti matti Apunen. Pöydän äärellä Kimmo Tiilikainen (vas) ja Petteri Orpo sekä Jouni Backman ja Jussi Niinistö. Helsinki 25. Syyskuu 2013. COM.PIC / MAURI RATILAINEN