Eat People – kirja-arvio

Andy Kessler on kirjoittanut jälleen helppolukuisen, hauskan ja silti hyviä pointteja sisältävän teoksen. Kirja on ehdoton lisäys ainakin kaikkien kasvuyrittäjien lukulistalle. Se avaa ajattelumaailmaa ja antaa näkemystä siihen kuinka löytää uusia isoja innovaatioita, jotka muuttavat maailmaa. Isosti ajattelu on kirjan kantava juoni, tai siis kuinka löytää ja tunnistaa lähinnä teknologisia mahdollisuuksia, joiden vaikutus on merkittävä, suuri tai jopa mullistava.

Kessler on selkeä markkinatalouden lipunkantaja ja muistuttaa monissa kohdissa selkein esimerkein talouden perusasioista. Esimerkiksi, että jotta jotain voidaan jakaa, se täytyy ensin luoda. Tai siis jonkun täytyy se tehdä. Sivuilta löytyvät niin Lenin kuin muutkin historian henkilöt sulassa sovussa Googlen ja muiden teknoyritysten kanssa.

Suurena sankarina ovat ”vapaat radikaalit”, jotka luodessaan vaurautta itselleen samaan aikaan parantavat maailmaa, tekevät elämästä parempaa ja kohottavat jokaisen elintasoa.  Tekijä käy helppotajuisesti läpi eri rooleja ja ihmistyyppejä, ja osoittaa kuinka esimerkiksi poliittiset yrittäjät eivät luo oikeaa vaurautta, vaan verottavat sen vain muiden kukkaroista.

Kyseessä on siis isot asiat. Keksinnöt ja innovaatiot, jotka muuttavat miljoonien tai miljardien ihmisten toimintamalleja. Kirja on siis oodi todelliselle yrittäjälle. Kirjoittaja on koostanut 12+1 säännön listan, joiden avulla on mahdollista tunnistaa todellisia pelin muuttavia innovaatioita. Ohjeista on apua niin alkaville kuin jo vakiintuneillekin yrityksille. Kuinka luoda ja ylläpitää omaa markkinaosuutta? Mitkä ovat kuolevia liiketoimintamalleja ja mistä etsiä uusia kasvualueita?

Kessler on mainio markkinoiden käytännön kuvaaja ja analysoida, jossa hän on myös käytännössä osoittanut taitonsa. Tosin pienenä kauneusvirheenä muutoin hyvin vapaan markkinatalouden ja innovaatioiden puolestapuhujana hän sortuu tukemaan ja puolustamaan uskomusta keskuspankin tarpeellisuudesta rahan määrän sääntelyssä. Muutoin vaikuttaa, että kirjoittaja on enemmän kuin vain vilkaissut Hayekin ja Misesin kaltaisten viime vuosisadan merkittävien taloustieteilijöiden tuotantoa.

Andy Kessler: ”Eat People: And Other Unapologetic Rules for Game-Changing Entrepreneurs”, Portfolio Hardcover, ISBN 978-1591843771