EVA Raportti: Mainettaan parempi työ

”Työelämä ei ole huonontunut, pätkätyöt eivät ole lisääntyneet eikä työelämä ole muuttunut liikaa vaan liian vähän”, väittää Tuomo Alasoini tänään julkaistussa EVA Raportissaan ”Mainettaan parempi työ – Kymmenen väitettä työelämästä”.

Raportti kertoo, että Suomesta ei ole tullut pätkätöiden luvattua maata. Suomalaisten työssäoloajat samassa työpaikassa ovat kasvaneet 1980-luvulta asti ja ovat nykyään Euroopan pisimpien joukossa.

Raportti kertoo myös, että tuloksellisuuden ja henkilöstön työhyvinvoinnin välillä on selvä positiivinen yhteys, eikä työssä jaksamisen ongelmia voida näin laittaa tuottavuuskasvun piikkiin.

Yleisistä uskomuksista poiketen työelämä ei ole huonontunut. Suomalaiset ovat tyytyväisiä työhönsä ja nuoretkin haluavat edelleen töihin.

Suomalaisessa työelämässä on kuitenkin meneillään suuri murros, kun työntekijät, työkulttuuri ja työtehtävät muuttuvat. Ilman riittävää talouskasvua hyvinvointivaltiomme on uhattuna. Aitojen huolien edessä on aika siirtää työelämäkeskustelu mielikuvista tosiasioihin. Työelämä ei ole muuttunut liikaa vaan liian vähän.

Kasvanut osaaminen sekä ammatti- ja elinkeinorakenteen muutos näkyvät työelämän käytännöissä yllättävän vähän. Työelämä on muuttunut Suomessa vähemmän kuin yhteiskunta työelämän ympärillä.

Alasoinin raportti pureutuu työelämän ajankohtaisiin muutoksiin. Raportti erottaa faktan fiktiosta kymmenessä työelämään liittyvässä väitteessä sekä esittää vision paremmasta työelämästä.

mainettaan_parempi_tyo