EVA Analyysi Kiina mullistaa lännen

Ilmosen ja Puiston mukaan tämän päivän kiinalaisen liiketoiminnan toimintatavoissa perinteet kietoutuvat yhteen uuden kiinalaisen dynamiikan kanssa. Yhdistelmän moottori on häkellyttävän elinvoimainen ja opportunistinenkin ruohonjuuritason markkinatalous, jota ruokkivat parin viimeisen vuosikymmenen aikana tehdyt viisi yhteiskunnallista harppausta:

1. Kollektiivinen hyväksyntä vaurastumiselle on antanut vapaalle yrittämiselle Kiinassa siivet.

2. Nopea kaupungistuminen on luonut itseään ruokkivan talouskasvun kierteen.

3. Uusi joustavuus asenteissa ja uusien näkökulmien suvaitseminen on mahdollistanut vieraiden käytäntöjen nopean sovittamisen osaksi kiinalaista yhteiskuntaa.

4. Nälkä kehittyä on ajanut kiinalaiset kouluttautumaan. Myös kiinalaisten itsetunto ja itsevarmuus ovat kasvaneet kohisten.

5. Kansainvälistyminen ja verkostoituminen ovat tulleet osaksi kiinalaisten yksilöiden, yritysten ja myös valtion arkea. Kiinalaiset ovat valmiita merkittäviin maailmanluokan yrityskauppoihin.

Ilmonen ja Puisto eivät kiellä, etteikö Kiinassa olisi edelleen paljon yhteiskunnallisia ongelmia. He kehottavat kuitenkin varautumaan siihen, että kiinalaiset vahvistuvat sekä yksilöinä että yhteiskuntana merkittävästi jatkossakin. Suomalaisilla olisi paljon annettavaa Kiinan kasvaville markkinoille ja sen valtaviin infrastruktuurihankkeisiin. Kirjoittajat patistavat suomalaisia toimijoita verkostoitumaan nykyistä paremmin sekä Kiinassa että Euroopassa.

Analyysin voi ladata täältä

Liite: 2506_no_08_Nuoret%20johtajat.pdf