Huomenlahja ja testamentti Euroopalle

Professori Esko Antolan mukaan vahdinvaihdot Ranskan ja Ison-Britannian johdoissa saattavat raivata tietä Euroopan perustuslakisolmun avaamiselle.

Euroopan unionin suuret poliittiset ratkaisut ovat aina sidoksissa jäsenmaiden poliittisiin muutoksiin. Joskus ne estävät suurten päätösten aikaansaamisen, joskus ne taas murtavat patoja. Nyt näyttää yllättäen siltä, että samanaikaiset poliittiset tapahtumat kahdessa avainmaassa voivat särkeä patoja.

Ranskan uusi presidentti ja Ison-Britannian väistyvä pääministeri näyttävät avaavan mahdollisuuden ikkunan siihen, että edes jonkinlaiset edellytykset tiekartan piirtämiseen kesäkuun Eurooppa-neuvostossa perustuslakisopimuksen kohtalon ratkaisemiseksi ovat olemassa. Uusi ”entente cordiale” näyttää nousevan ratkaisijan asemaan.

”Entente cordiale” Ranskan ja Ison-Britannian, tai paremminkin Nicolas Sarkozyn ja Tony Blairin välillä, on historiallinen. Päämotiivit ovat henkilökohtaiset enemmän kuin kansalliset. Eurooppalaisessa lehdistössä on laajasti kerrottu, kuinka Sarkozy on Blairin ihailija. Ei suinkaan Blairin politiikan tukija vaan tämän tyylin ja kommunikaatiotaitojen ihailija. Jotain kertoo sekin, että Sarkozyn ensimmäinen onnittelija oli Blair.

Sarkozylle kesäkuun huippukokous on ensimmäinen. Ensivaikutelmalla on suuri merkitys EU-kuvioissa. Sarkozylla on vahva tausta. Juuri hän esitti perustuslakisopimuksen karsimista minisopimukseksi ja juuri siihen suuntaan asiat menevät. Hän profiloituu minisopimuksen isäksi.

Blairille kokous on viimeinen. Hän on valmis hyväksymään tiekartan, jos se täyttää hänen kriteerinsä. Se olisi koko perustuslain jatkotyölle merkittävä tuki. Siinä, missä Sarkozy tuo mukanaan ratkaisumallin, jättää Blair näyttämön sovinnon miehenä. Motiivit voivat olla mitkä tahansa, mutta esillepano on vaikuttava.

Kansleri Angela Merkelillä ei juuri ole muuta vaihtoehtoa, kuin kiittää ”ententen” panosta. Mutta entä Suomi ja muut pienet, jo ratifioineet maat? Nyt on aika näyttää, mitä hallitusohjelmaan kirjattu lause: ”Suomi on aloitteellinen ja aktiivinen Euroopan unionin jäsenmaa, joka toimii unionin uudistamisen ytimessä” käytännössä merkitsee.