The Baltic Twins – Mitä Suomi voi oppia Virolta?

Sata merkittävää suomalaista vaikuttajaa kokoontui 28. elokuuta Tallinnassa pohtimaan Suomen menestyksen eväitä uudenlaisesta näkökulmasta. Keskustelijoina olivat mm. maiden pääministerit Andrus Ansip ja Matti Vanhanen sekä joukko asiantuntijoita ja suomalaisen liike-elämän, julkisen sektorin ja työmarkkinajärjestöjen päättäjiä.

Suomi ja Viro ovat menestyneet hyvin erilaisin reseptein. Seminaarin tarkoituksena oli pohtia, löytyykö eteläisen naapurimme mallista opittavaa. Keskustelun kohteena oli myös suomalais-virolaisen yhteistyön tulevaisuus.

Hyvinvointimallien kehityksestä keskustelivat päätoimittaja Tapani Ruokasen johdolla kansanedustaja Heidi Hautala, puheenjohtaja Mikko Mäenpää sekä toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja Joakim Helenius. Erilaisten verojärjestelmien etuja tarkastelivat tasaveromallin kehittäjä, professori Alvin Rabushka Stanford Universitystä, EVAn parlamenttikumppani Mart Laar ja johtaja Jukka Pekkarinen. Muita puhujia olivat mm. professori Bengt Holmström (Massachusetts Institute of Technology), Tallinnan kaupunginjohtaja Jüri Ratas ja Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen.

EVA SYMPOSIUM järjestettiin vasta avatussa Viron taidemuseo KUMUssa, jota esitteli rakennuksen suunnitellut arkkitehti Pekka Vapaavuori. Päivä huipentui taidenäyttelyyn sekä Suomen Viron suurlähettilään Jaakko Kalelan ja EVAn vastaanottoon läheisessä Kadriorgin palatsissa.