Mitä sota maksoi?

Irakin sodan kokonaiskustannuksia ei tiedetä vielä pitkään aikaan. Sotilaallisen operaation hinnasta on kuitenkin jo tietoja.

Tähän mennessä Irakin sota on maksanut Pentagonille noin 20 miljardia dollaria (joista 3 miljardia dollaria ammuksiin). Lisäksi kongressi on hyväksynyt 79 miljardin dollarin lisäbudjetin sodan rahoittamiseen. Jos budjetissa pysytään, sodan välittömät kustannukset Yhdysvalloille ovat tänä vuonna noin 100 miljardia dollaria.

Pentagon on todennut, että nykyisellä vahvuudella joukkojen ylläpito alueella maksaa noin 2 miljardia dollaria kuukaudessa. Lisäksi Yhdysvallat käyttää miljardi dollaria kuukaudessa muuhun terrorismin vastaiseen sotaan.

Oxford Analytica on arvioinut, että ensimmäisenä sodan jälkeisenä vuonna Irakissa pidetään 100 000–200 000 liittouman sotilasta. Sen jälkeen määrä laskee niin, että viidentenä vuonna amerikkalaisia on Irakissa noin 50 000–125 000. Lisäksi tarvitaan toinen mokoma miehiä joukkojen kierrätystä varten. Kustannukset siis laskevat pikku hiljaa.

Kymmenen vuotta sitten käydyn Persianlahden sodan hintalappu oli Oxford Analytican mukaan 80 miljardia dollaria. Tuo summa tulee käytettyä moneen kertaan ennen kuin viimeinen amerikkalainen poistuu Bagdadista.