Fox voitti Yhdysvalloissa

Yksi Irakin sodan voittajista on amerikkalainen televisiokanava Fox News. Se päihitti kilpailijansa CNN:n sodassa katsojien määrästä.

Näiden kahden kanavan maailmankuvat ovat kovin erilaiset. Siksi vallanvaihto on monin tavoin symbolinen.

CNN nousi huipulle kylmän sodan päättymisen mukana. Se näytti kuvia muurien murtumisesta ja kertoi tarinaa maailmasta, jonka kansalaiset olivat yhtä suurta perhettä.

Sotien ja vallankaappausten lisäksi CNN antoi tilaa kehitysyhteistyölle ja kansainvälisille järjestöille. Kanavan perustaja Ted Turner kannatti demokraatteja ja teki valtaisan henkilökohtaisen lahjoituksen YK:lle, joka paini rahavaikeuksissa.

Fox News nousi huipulle syyskuun terrori-iskujen jälkeen. Se näytti kuvia amerikkalaisista sankaripalomiehistä. Sen toimittaja otti aseen mukaan Afganistaniin, jotta voisi henkilökohtaisesti ampua Osama bin Ladenin. Fox kohteli Irakin sodan vastustajia kuin maanpettureita.

Foxin perustaja (alkujaan australialainen) Rupert Murdoch kannattaa republikaaneja eikä varmasti antaisi YK:lle senttiäkään.

CNN istui hyvin globalisaation ja integraation maailmaan. Fox heijastaa uusisänmaallisuuden, terrorismin pelon ja epäluulon maailmaa.