Ranska jatkaa vanhalla linjalla

Ulkopolitiikan asiantuntijat molemmin puolin Atlantin valtamerta ovat odottaneet, että järki voittaisi ja transatlanttisia suhteita ryhdyttäisiin jälleenrakentamaan yhteistyön pohjalta. Nämä toiveet saivat kylmää vettä niskaansa tiistaina.

Ranskan presidentti Jacques Chirac odotti kuusi tuntia ennen kuin ampui alas Yhdysvaltain ja Britannian ehdotuksen YK:n roolista sodan jälkeisessä Irakissa. Kuusi tuntia on siis sietokyky Pariisin ja Washingtonin välisissä suhteissa.

Viime syksynä Ranska vaati Yhdysvaltoja tuomaan Irakin kysymyksen turvallisuusneuvostoon. Kun Yhdysvallat taipui, Ranska alkoi välittömästi tehdä tyhjäksi kaikkia Britannian ja Yhdysvaltain ehdotuksia. Sama näytelmä toistuu taas.

Ranska on sodan alkamisesta saakka vaatinut, että YK:lla on Irakin jälleenrakennuksessa keskeinen rooli. Kun Yhdysvallat (Britannian pitkän painostuksen päätteeksi) ilmoitti, että YK:lla on erittäin tärkeä rooli Irakin jälleenrakennuksessa, Ranska ryhtyi tekemään tyhjäksi presidentti George W. Bushin ja pääministeri Tony Blairin ilmoitusta.

Ranskalle ei riitä, että YK:lla on sodanjälkeisessä Irakissa erittäin tärkeä rooli. Ranska vaatii, että kenelläkään muulla kuin YK:lla ei ole Irakissa mitään roolia. Chiracin mukaan on YK:n, ja ainoastaan YK:n, tehtävä johtaa Irakin poliittista, taloudellista, humanitaarista ja hallinnollista jälleenrakentamista.

Toisin sanoen Chirac edellyttää, että liittouma vetäytyisi Bagdadista nopeammin kuin se sinne eteni. Kovin realistiselta tämä ei kuulosta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut liittokansleri Gerhard Schröderin ja presidentti Chiracin Pietariin viikonlopuksi. Aiheena on Irakin jälleenrakennus. Saa nähdä, jatkaako rauhankolmikko Chiracin viitoittamalla tiellä vai onko valmius yhteistyöhön kasvanut. Kovin suurena yhteistyön mahdollisuuksia ei voi pitää.