Kanada kahden vaiheilla

Kanada ei ole lähettänyt joukkoja Irakin sotaan. Eikä Washington ole tästä lainkaan innoissaan. Todennäköistä on, että Kanada korjaa tulehtuneita välejä osallistumalla Irakin jälleenrakennukseen merkittävällä panoksella.

Kanada ulkopolitiikka on aina suosinut yhteistä johtajuutta (”concerted leadership”) kansainvälisissä asioissa. Toisin sanoen se on pitänyt parempana sitä, että asioista sovitaan YK:n turvallisuusneuvostossa, Natossa tai G8-maiden kokouksissa kuin Washingtonissa.

Nyt Kanadan tilanne on kuitenkin vaikea: sekä Nato että YK ovat kriisissä. Samalla maan riippuvuus Yhdysvalloista kasvaa Nafta-järjestelyn kautta. Kysymys kuuluu: Kuinka Ottawa hoitaa välit Washingtoniin samalla kui se tukee perinteisiä kansainvälisiä instituutioita

Todennäköistä on, että Kanada ryhtyy painottamaan G8-maiden roolia. Näin siksi, että se on ryhmän jäsen ja siksi, että ryhmä tarjoaa puitteet kansainvälisten kysymysten monenkeskiseen pohdintaan. Samalla Kanada tyynnyttelee Yhdysvaltoja osallistumalla Irakin jälleenrakennukseen merkittävällä tavalla.