Japani ja Irakin sota

Irakin sota ja Pohjois-Korean uhka ovat synnyttäneet Japanissa keskustelun siitä riittävätkö itsepuolustusvoimat vai pitääkö Japanin hankkia ohjuspuolustus ja hyökkäyksellistä sotilaallista voimaa.

Japani tukee Yhdysvaltoja Irakin sodassa ennen kaikkea siksi, että se on riippuvainen lähi-idän öljystä. Toinen syy liittyy geopolitiikkaan. Japani haluaa pitää Yhdysvallat Aasiassa, jottei Pohjois-Korea pääsisi kiristämään sitä ydinaseilla.

Pohjois-Korea on kymmenen vuoden ajan käyttäynyt uhkaavasti Japania kohtaan. Se on suorittanut kokeita ohjuksilla joiden kantomatka ylettyy Japaniin. Se on kiihdyttänyt ydinaseohjelmaansa. Se on jatkuvasti loukannut Japanin merialuetta ja se on myöntänyt kaapanneensa joukon japanilaisia lapsia, joista koulutettin Pohjois-Korealle vakoojia.

Pohjois-Korean uhittelu yhdistettynä Irakissa käytävään sotaan ovat rikkoneet rauhan idyllin Japanissa. Oxford Analytican mukaan 80 prosenttia japanilaisista uskoo, että Japani saattaa tulla vedetyksi sotaan. Ei siis ihme, että Japanissa on alkanut keskustelu siitä riittävätkö itsepuolustusvoimat vai tulisiko maan sotilaallista kapasiteettia lisätä.

Ensimmäinen ratkaisumalli on ohjuspuolustus. Sitä Japani ei pysty yksin rakentamaan vaan tarvitsee yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa. Toinen ratkaisumalli on hyökkäyksellisen sotilaallisen voiman kehittäminen. Tämä tarkoittaisi ilmavoimien ja laivaston varustuksen ja tehtävien muuttamista.

Tällä hetkellä perustuslaki kieltää sotilaallisen toiminnan maan rajojen ulkopuolella eikä Japanissa juuri ole innostusta perustuslain muuttamiseen. Paineet uusiin ratkaisuihin kuitenkin lisääntyvät. Erityisen koviksi paineet käyvät mikäli Irakin sota johtaisi Yhdysvaltain sotilaalliseen vetäytymiseen Aasiasta. Silloin perustuslain muuttaminen alkaisi näyttää todennäköiseltä.