Quiz: 1
EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaiset hahmottavat yhteiskunnan tulonjaon eriarvoisemmaksi kuin se todellisuudessa on. Mitä sinä tiedät tulonjaosta? Kuinka moni suomalaisista kuuluu keskiluokkaan? Mikä on Suomen Gini-kerroin? Testaa kahdeksalla kysymyksellä. Voit prepata itsesi visaan lukemalla EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen tuloksia käsittelevän EVA Analyysin Luultua parempi.
Oikean vastauksen saat näkyviin ja seuraavaan kysymykseen pääset painamalla tarkista-nappulaa.
Kyselyn yhteenveto
0 / 8 kysymykseen vastattu
Kysymykset:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Lisätietoja
EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaiset hahmottavat yhteiskunnan tulonjaon eriarvoisemmaksi kuin se todellisuudessa on. Mitä sinä tiedät tulonjaosta? Kuinka moni suomalaisista kuuluu keskiluokkaan? Mikä on Suomen Gini-kerroin? Testaa kahdeksalla kysymyksellä. Voit prepata itsesi visaan lukemalla EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen tuloksia käsittelevän EVA Analyysin Luultua parempi.
Olet vastannut tähän kyselyyn jo aiemmin. Et voi suorittaa sitä uudelleen.
Kyselyä ladataan...
Sinun on kirjauduttava tai rekisteröidyttävä vastataksesi kyselyyn.
Sinun on vastattava seuraavaan kyselyyn, jotta voit aloittaa tämän kyselyn:
Tulokset
0 / 8 kysymykseen vastattu oikein
Aika on loppunut
Sait 0 / 0 pistettä, (0)
Kategoriat
- Ei kategorisoitu 0%
-
Voih, nyt ei mennyt ihan kohdalleen. Jos haluat kokeilla uudestaan, preppaa itsesi lukemalla EVA Analyysi Luultua parempi.
-
Hyvä! Voit halutessasi kerrata lukemalla EVA Analyysin Luultua parempi ja kokeilla uudestaan.
-
Kiitettävää. Jos jokin jäi kaihertamaan, voit tarkistaa asian EVA Analyysista Luultua parempi. Uudestaankin saa yrittää.
-
Hienoa, hienoa! Luit varmasti hyvin EVA Analyysin Luultua parempi.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Vastattu
- Esikatsele
-
Kysymys 1/8
1. Kysymys
Tulonjaon tasa-arvoisuutta mittaava Gini-kerroin on Italiassa 33,1. Mikä se on Suomessa?
Oikein
Hyvä! Oikein. Suomen Gini-kerroin on 25.
Väärin
Nyt meni väärin. 32,7 on Viron Gini-kerroin, Suomen Gini-kerroin on 25.
-
Kysymys 2/8
2. Kysymys
Keskiluokkaan suomalaisista kuuluu?
Oikein
68 prosenttia on oikein. Merkittävä enemmistö suomalaisista kuuluu keskiluokkaan.
Väärin
Voih, alakanttiin meni. 68 prosenttia eli merkittävä enemmistö suomalaisista kuuluu keskiluokkaan.
-
Kysymys 3/8
3. Kysymys
Suurituloisia suomalaisista on?
Oikein
Hyvä. Kolme prosenttia suomalaisista kuuluu suurituloisiin.
Väärin
Ohhohhoh, nyt meni vähän yläkanttiin. Kolme prosenttia suomalaisista kuuluu suurituloisiin.
-
Kysymys 4/8
4. Kysymys
Pienituloisia suomalaisista on?
Oikein
Oikein, oikein. Suomalaisista pienituloisia on 13 prosenttia.
Väärin
Väärin, suomalaisista pienituloisia on todellisuudessa 13 prosenttia. Kyselyssä suomalaiset yliarvioivat pienituloisten osuuden.
-
Kysymys 5/8
5. Kysymys
Kumman seuraavista väittämistä kanssa enemmistö suomalaisista (yli 50 %) on samaa mieltä?
Oikein
Oikein! Selvä enemmistö eli 68 prosenttia suomalaisista on samaa mieltä väittämän ”On oikein, että huippuosaajille maksetaan työstä selvästi parempaa palkkaa, vaikka se kasvattaisikin tuloeroja” kanssa.
Väärin
Väärin. Vain 29 prosenttia suomalaisista on samaa mieltä väittämän ”Suomessa pitäisi päästä tilanteeseen, jossa tuloja tasattaisiin nykyistä paljon voimakkaammin ja kaikkien käytettävissä olevat tulot olisivat osapuilleen samat” kanssa.
-
Kysymys 6/8
6. Kysymys
OECD:n keskituloisuuden määritelmän mukaan keskituloisuus on?
Oikein
Oikein meni! Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilaston (2016) mukaan yli 3,6 miljoonaa suomalaista on OECD:n määritelmän mukaan keskituloisia.
Väärin
Väärin. OECD:n määritelmän mukaan keskituloisuus on 75—200 prosenttia mediaanitulosta.
-
Kysymys 7/8
7. Kysymys
Tulonjaon tasa-arvoisuutta kuvaava Gini-kerroin on nyt 25. Mikä oli suomalaisten toivomalle tulojakaumalle laskettu hypoteettinen Gini-kerroin?
Oikein
Oikein. Toivotulle jakaumalle laskettu hypoteettinen Gini-kerroin on 30. Toivottu tulojakauma johdettiin EVAn Arvo- ja asennetutkimuksessa vastaajien viiden eri kuviovaihtoehdon välillä tekemistä valinnoista. Lisää toivotusta tulojakaumasta ja EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta: http://www.evadevs.fi/blog/2018/02/27/suomalaiset-hahmottavat-tulonjaon-todellista-eriarvoisemmaksi-ja-vahattelevat-omia-tulojaan/
Väärin
Väärin. Toivotulle jakaumalle laskettu hypoteettinen Gini-kerroin on 30. Toivottu tulojakaima johdettiin EVAn Arvo- ja asennetutkimuksessa vastaajien viiden eri kuviovaihtoehdon välillä tekemistä valinnoissa. Lisää toivotusta tulojakaumasta ja EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta: http://www.eva.fi/blog/2018/02/27/suomalaiset-hahmottavat-tulonjaon-todellista-eriarvoisemmaksi-ja-vahattelevat-omia-tulojaan/
-
Kysymys 8/8
8. Kysymys
EVAn Arvo- ja asennetutkimuksessa yksi havainto toistui monessa tuloluokassa. Kumpi seuraavista väitteistä pitää paikkansa?
Oikein
Oikein, esimerkiksi 25 prosenttia EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen vastaajista arvioi itsensä pienituloiseksi, kun suomalaisista pienituloisia todellisuudessa on 13 prosenttia.
Väärin
Väärin. Oma asema tulonjaossa arvioidaan tyypillisesti heikommaksi kuin se todellisuudessa on. Esimerkiksi 25 prosenttia EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen vastaajista arvioi itsensä pienituloiseksi, kun suomalaisista pienituloisia todellisuudessa on 13 prosenttia.