EVA Raportti: Heja, Sverige! Mitä Suomi voisi oppia Ruotsilta politiikassa ja taloudessa (ja urheilussa)?

Suomessa tehdään innovaatioita, Ruotsissa brändejä. Kun suomalaiset yritykset usein jäävät kotimarkkinoille, kasvavat ruotsalaiset yritykset kansainvälisiksi menestystarinoiksi. Kun me ujostelemme, ajavat ruotsalaiset etuaan ja markkinoivat. Näin kertoo tänään julkaistu EVA Raportti ”Heja, Sverige! Mitä Suomi voisi oppia Ruotsilta politiikassa ja taloudessa (ja urheilussa)?”

Raportti kertoo, että Ruotsin kansankoti on myös kansankapitalismin koti. Julkinen keskustelu taloudesta käy dynaamisena kasvollisten omistajien johtaessa puhetta. Veroratkaisut kannustavat yrittäjyyteen ja houkuttelevat varakkaita ruotsalaisia palaamaan Ruotsiin.

Ruotsin keskustelukulttuuri on vilkasta. Uusia ideoita syntyy ja vaikeisiinkin rakenteellisiin uudistuksiin on tartuttu. Terveyspalvelut toimivat, uudistettu eläkejärjestelmä on kilpailukykyinen ja ruotsalaisten tavaroiden kauppa käy.

Ruotsin talous on elpynyt finanssikriisistä Suomen taloutta voimallisemmin rohkean ja avoimen talouspolitiikan ansiosta.

Raportti väittää myös, että Ruotsissa politiikka on ammattimaisempaa. Blokkijako turvaa äänestäjän kuluttajansuojan. Kansalainen tietää, millaiselle hallitukselle ja ohjelmalle äänensä antaa. Pääministerin asema on vahva. Ruotsin hallitus on kokonaisuus, ei joukko yksittäisiä ministereitä.

EVA Raportti on kokoelma kirjoituksia, joiden tarkoitus on nostaa suomalaiseen keskusteluun joukko asioita ruotsalaisten esimerkkien kautta.

Raportin kirjoittajat ovat: ministeri Juha Markkanen, pohjoismaisen yhteistyön ministeri Jan Vapaavuori, vuorineuvos Stig Gustavson, toimitusjohtaja Markus Leikola, toimittaja Marko Erola, tutkijat Jukka Lassila ja Tarmo Valkonen, uutispäätoimittaja Panu Pokkinen sekä toimitusjohtaja Risto Nieminen.

Heja Sverige