TYÖ MERKITSEE SUOMALAISILLE RAHAA

Mediamateriaalit

Lataa
Mitä työ merkitsee

Mitä ansiotyö merkitsee itselle henkilökohtaisesti (%).

Lataa

Lataa
Mitä työ merkitsee 2010 ja 2019

Mitä ansiotyö merkitsee itselle henkilökohtaisesti 2010 ja 2019 (%).

Lataa

Download: Rahan takia -EVA Analyysi
Rahan takia -EVA Analyysi

Työ merkitsee suomalaisille ensisijaisesti ansioita. EVA Analyysin Rahan takia on kirjoittanut EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Lataa

Lataa
Ilkka Haavisto

Kuva: Matti Rajala / EVA

Lataa

Tärkein työn merkitys suomalaisille on raha. 65 prosentille työ merkitsee paljolti keinoa rahoittaa vapaa-aikaa, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Toiseksi tärkein työn merkitys suomalaisille on velvollisuus: 55 prosenttia katsoo, että työ on jokaisen yhteiskunnan jäsenen velvollisuus.

Työtä velvollisuutena pitävien vastaajien osuus on lisääntynyt merkittävästi yhdeksässä vuodessa. Nyt työtä jokaisen yhteiskunnan jäsenen velvollisuutena pitää 55 prosenttia, kun vielä vuonna 2010 näin ajatteli 36 prosenttia suomalaisista.

”Päättymässä olevan vuosikymmenen aikana julkisen talouden kestävyysvajeen uhka, työllisyysasteen noston tärkeys ja joutenolon tuomittavuus on iskostunut kansalliseen tajuntaan ilmeisen perusteellisesti”, tulkitsee EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tuloksia.

Huomionarvoista on nyt myös se, että vähintään jokseenkin merkitykselliseksi velvollisuuden työntekoon kokee 86 prosenttia suomalaisista.

Tulokset perustuvat 2 036 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 9.10.–22.10.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984. Tuloksiin voi tutustua osoitteessa www.eva.fi/arvopankki.

Ilkka Haavisto: Rahan takia -EVA Analyysi 18.11. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai +358 50 331 3823