EVA Analyysi: Suuri kuoppa – Suomen hyvät työllisyysluvut kätkevät tuottavuuden romahduksen

Suomalaisissa yrityksissä on finanssikriisin jäljiltä ennennäkemätön tuottavuusvaje. Vuonna 2010 työn tuottavuuden taso oli noin 13 prosenttia aiemman trendinsä alapuolella. Näin sanoo ETLAn tutkimusjohtaja Mika Maliranta tänään julkaistussa EVA Analyysissään ”Suuri kuoppa – Suomen hyvät työllisyysluvut kätkevät tuottavuuden romahduksen”.

Tuottavuuden romahdus on dramaattinen. ”Romahduksen syvyyttä kuvaa, että olisimme nyt tuottavuuden trendillä, jos yritykset tuottaisivat nykyisen tuotantomäärän 150 000 henkilöä pienemmällä työntekijämäärällä”, sanoo Maliranta.

Analyysin mukaan tuottavuuskasvun hidastuminen selittää sen, miksi työttömyys ei taantuman aikana räjähtänyt, vaikka talouskasvu hidastui voimakkaasti. ”Kyseessä on vakava talouden häiriötila”, sanoo Maliranta. Jos tila on lyhytaikainen, saattaa sen purkautuminen merkitä työttömyyden nopeaa kasvua. Jos tila on krooninen, on edessä kituliaan kasvun aika.

Mikään ei takaa, että edessä odottaa paluu entiseen tuottavuuskasvuun. On mahdollista, että helpoimmat tuottavuusparannukset on jo tehty ja tuottavuuskasvun kultainen kausi on ohi. ”Merkit Yhdysvalloista antavat viitteitä laajemmasta ja pidemmästä tuottavuusongelmasta”, sanoo Maliranta.

Malirannan analyysi kertoo, että tilanne vaikuttaa surkealta, muttei aivan toivottomalta. Suomella on vahvuuksia, jotka auttavat sopeutumisessa. Ensinnäkin, taantumankin aikana talous jatkoi uudistumistaan ja Suomessa luotiin suhdannetilanteeseen nähden yllättävän paljon uusia työpaikkoja. Toiseksi, Suomen sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa vuosien mittaan rakentunut vahva ja monipuolinen osaamispohja antaa Suomelle hyvät lähtökohdat uudistua osaamisintensiiviseksi palvelutaloudeksi.

Suuri kuoppa